Foarte mulți pacienți sunt reticenți atunci când vine vorba de a realiza radiografii dentare, motivul principal fiind teama de a nu se iradia. Cât de justificată este această teamă și cum putem scăpa de ea? Aflați în materialul următor.
Radiografia dentară a devenit o necesitate în stabilirea unui diagnostic clar și a unui plan de tratament corespunzător. Cu toate acestea, o parte din pacienți mărturisesc că le este frică să efectueze radiografii dentare, din teama de a nu se iradia. Cât de fondată este această teamă și de unde pornește ea?
Teama pornește dintr-o insuficientă informare privind modul în care sunt efectuate radiografiile dentare. În primul rând, corpul uman este supus în permanență radiațiilor. În fiecare minut și în fiecare secundă suntem ”asaltați” de radiații de la televizor, telefon, computer, electrocasnice. Chiar și zborul cu avionul reprezintă o sursă de iradiere. Potrivit studiilor efectuate de specialiști, fondul natural de radiații/an este de 3,6 mSv. Pe scurt, există o iradiere constantă a corpului uman, prin folosirea gadget-urilor de ultimă tehnologie.
Pe de altă parte, în ceea ce privește radiografiile dentare, nivelul radiațiilor este aproape de zero. Evoluția tehnologică din ultimii ani a adus serioase îmbunătățiri din acest punct de vedere, reducând radiațiile în cazul unei radiografii dentare digitale, precum și timpul de expunere al pacientului la razele X.
Pornind de la fondul natural de radiații pe an menționat mai sus, de 3,6 mSv, puteți face o comparație cu mSv per radiografie efectuată.
– Radiografie dentară clasică – 0,0095 mSv
– Radiografie dentară digitală – 0,0032 mSv
– Radiografie panoramică digitală (OPG) – 0,0047-0,0145 mSv
– Radiografie cefalometrică – Teleradiografie – 0,015 mSv
– Tomografie dentară / CBCT- 3D (tomografie cu fascicul conic) – 0,025-0,06 mSv
– CT Medical – convenţional cu fascicul liniar (pentru comparaţie) – 0,5-0,1,2 mSv
Valorile sunt foarte mici și indiferent de cât de multe investigatii radiologice dentare ați efectua într-un an, este imposibil să depășiți pragul natural de radiații.
Chiar mai mult, timpul de expunere s-a redus la un sfert în cazul investigatiilor radiologice dentare digitale 3D, care au un nivel de radiații cu 90% mai mic decât cel al radiografiilor clasice. O altă informație pe care este indicat să o aflați este aceea că radiația se reglează în funcție de greutatea și înălțimea pacientului, fiind personalizată.
Iradierea în cazul radiografiilor dentare (3D/CBCT) este un simplu mit, preluat de acum câteva decenii, când aparatura nu era performantă, iar mijloacele erau rudimentare.
Tocmai pentru că nivelul de radiații este redus la minim, investigațiile radiologice dentare pot fi efectuate foarte des, chiar și de mai multe ori pe zi, în funcție de recomandarea medicului. Acestea sunt recomandate și copiilor, precum și femeilor însărcinate. Pentru a se evita reflexia sau progagarea razelor spre alte zone în afară de cele de interes, toți pacienții care efectuează radiografii dentare 3D în cadrul Centrelor de Radiologie Dentară Unident sunt protejați de un șort de plumb.