Tomografia dentară CBCT este o metodă revoluționară folosită în mai multe specialități ale medicinei dentare, care ajută medicul specialist în diagnosticarea exactă. CBCT utilizează un fascicol conic de radiații X, scanarea realizându-se printr-o singură rotire în jurul capului. Informațiile obținute sunt tridimensionale și ajută medicul specialist la punerea unui diagnostic exact. Ce este tomografia dentară CBCT și când este recomandată?
Pentru a avea un diagnostic exact și pentru a realiza un plan de tratament corect, medicul specialist are nevoie să observe detalii despre formațiunile anatomice de interes, densitatea osoasă, dar mai ales despre dinții incluși, rămași la nivelul structurilor osoase maxilare. Aceste informații nu le poate afla dintr-o radiografie clasică, 2D, ci dintr-o radiografie 3D, care îi oferă imagini tridimensionale.
Pentru aceasta, este nevoie de o investigație precum tomografia dentară CBCT (Cone Beam Computer Tomography), care se folosește pentru a vizualiza imaginile tridimensionale (3D) ale dinților, țesuturilor moi, nervilor și oaselor. Tomografia evidențiază nivelul osului maxilar, dinții incluși, rămași în grosimea maxilarelor sau eventualele tumori, ce nu se observă pe radiografii dentare.
Tomografia dentară 3D se folosește frecvent în mai multe discipline ca metodă de diagnosticare : implantologie, endodonțe, ortodonție, chirurgie, una dintre cele mai importante funcții ale acesteia fiind aceea de a simula implantarea dentară.
Cum se realizează o tomografie dentară CBCT?
Procedura durează foarte puțin, iar expunerea la radiații este cu 90% mai mică decât în cazul aparatelor clasice. Pacientul stă în picioare, în timp ce scannerul cu fascicol conic înconjoară capul o singură dată, acuratețea imaginilor fiind maximă. Avantajul tomografiei dentare CBCT este că pacientul nu este introdus în tunelul tomografic, lucru care declanșează o stare de disconfort pentru mulți dintre pacienți.
În plus, rezultatele sunt gata rapid, în 20-40 de minute, ceea ce reduce timpii de așteptare.
Există mai multe variante prin care pacientul poate intra în posesia rezultatelor. Acestea pot printate pe film medical, inscripționate pe CD sau transmise prin email medicului care se ocupă de caz., acesta având posibilitatea de a analiza și proiecta tratamentul pacienților prin utilizarea softului ON DEMAND.
Când este recomandată tomografia dentară CBCT?
Tomografia dentară se realizează doar la indicațiile medicului curant și este recomandată într-o gamă diversificată de afecțiuni, de la cele mai ușoare până la cele mai complicate.
Datorită acurateții imaginii, a timpului redus în care se realizează și a riscului minimal de iradiere, tomografia dentară CBCT este aleasă ca metodă de investigație de cei mai mulți specialiști.
Tomografia dentară CBCT este recomandată, printre altele, pentru:
- Realizarea unui plan de tratament complex corect;
- Planificarea si simularea inserarii implanturilor;
- Analiza dentiției;
- Planificarea si monitorizarea tratamentelor ortodontice;
- Diagnosticarea bolilor parodontale;
- Planificarea extracțiilor și a intervențiilor chirurgicale;
- Depistarea infecțiilor din sfera oro-maxilo-facială.
Principalul avantaj al tomografiei dentare CBCT sunt timpii reduși în care se realizează și acuratețea imaginilor oferite. Tomografia dentară CBCT este folosită și în ortodonție, pentru un diagnostic clar și pentru un plan de tratament eficient.