ESTE RISCANTǍ RADIOGRAFIA DENTARǍ PENTRU COPII?

Copilului dumneavoastră i-a fost recomandată o radiografie dentară, iar dumneavoastră nu ştiţi dacă este în interesul lui să o efectueze? Va temeţi că radiaţiile i-ar putea afecta sănătatea?

Este bine că doriţi să vă informaţi înainte să luaţi o decizie, pentru că tocmai lipsa informaţiilor corecte duce în cele mai multe cazuri, la decizii, uneori, regretabile.

 

Ce riscuri implică radiografia dentară în cazul copiilor?

În primul rând, să nu uităm ca vorbim despre cea mai puţin iradiantă formă de investigaţie radiologică: radiografia dentară.

Radiografiile utilizează o formă de radiaţie electromagnetică, cum este şi lumina, doar că de lungime de undă mai scurtă, invizibilă, care spre deosebire de lumină, poate penetra ţesuturile, într-o măsură sau alta.

Razele X (Röntgen), au revoluţionat toate domeniile medicinei, perfecţionând considerabil modul de stabilire a diagnosticelor şi de intervenire în siguranţă asupra afecțiunilor.

Radiografia dentara pentru copii utilizează cele mai mici doze posibile de raze X, doze pliate pe organismul sensibil al copilului şi personalizate pentru fiecare caz în parte.

O radiografie intraorală expune o persoană unei doze de 2-4 μSv, în comparaţie cu o radiografie pulmonară care îl expune la 100-200 μSv.

Dozele utilizate pentru radiografiile si tomografiile dentare digitale pentru copii sunt setate a fi de 2 până la 5 ori mai mici decât cele pentru adulţi.

Şi nu trebuie să uităm faptul că radiaţiile sunt de jur împrejurul nostru şi chiar în propriul nostru organism.

Doza medie de radiaţie naturală zilnică este de 4-7 μSv, corespondentul a 2-3 radiografii intraorale.

Un simplu zbor Paris-New York ne expune unei radiaţii de 50 μSv.

Şi cu toate acestea, nimeni nu ezită să se urce in avion din această cauză.

Este vorba deci, despre accesul la informaţii, despre prejudecăţi nesusţinute ştiinţific, despre priorităţi şi despre cântărirea balanţei între beneficii şi riscuri.

 

Este riscant ca un copil să nu efectueze radiografia dentară recomandată?

Ca să analizăm corect problema, să încercăm să o gândim şi din sens invers. Ce riscă copilul dacă nu efectuează radiografia dentară în momentul când este necesară?

Atunci când copilul cade şi se loveşte foarte tare la picior, i se recomandă o radiografie, pentru a se verifica dacă osul este intact sau nu.

La fel, atunci când se bănuiește o pneumonie, copilului i se recomandă o radiografie pulmonară, pentru a se stabili exact diagnosticul şi a se elimina existenţa unei alte afecţiuni mai grave.

Dar, de fiecare dată, nu aţi ezita să le permiteţi copiilor efectuarea lor, deoarece ştiţi că riscul implicat de neefectuarea acelei investigaţii este mult mai mare şi mai iminent decât cel foarte mic şi doar puţin probabil, ca radiografia să dăuneze organismului.

Prin analogie, aşa cum medicul pneumolog nu vede prin toracele copilului, pentru a fi sigur de afecţiune, nici medicul stomatolog nu poate ştii cu exactitate dacă acea carie foarte mică a provocat o infecţie dentară sau nu.

Deseori, în urma consultaţiei vizuale, medicul bănuieşte o problemă, dar pentru siguranţa copilului dumneavoastră şi succesul tratamentului, ar trebui să înţelegeţi că medicul nu v-ar recomanda o radiografie decât dacă este absolut nevoie.

blank

Este riscant să efectuezi o obturaţie de canal, doar din ochi, de exemplu, iar în prezent, medicii nu mai procedează aşa, deoarece riscă provocarea de infecţii sau tratarea incompletă a infecţiei deja existente.

Extracţiile dentare nu se mai fac nici ele fără radiografie, pentru a nu leza structuri anatomice importante şi a nu risca eşecul extracţiei şi necesitatea extracţiei chirurgicale.

Tratamentele ortodontice necesită, de asemenea, efectuarea de investigaţii radiologice.

Medicina zilelor noastre şi radiologia dentară se bazează pe același set de obiective:

  • prevenirea afecţiunilor;
  • diagnostice precise;
  • planificare exactă a tratamentelor;
  • tratamente efectuate corect, cu riscuri minime;
  • verificarea succesului tratamentelor.

PUNEŢI SĂNĂTATEA ŞI SIGURANŢA COPILULUI DUMNEAVOASTRĂ PE PRIMUL LOC !

  • Efectuaţi investigațiile recomandate, pentru a-i da toate şansele de a beneficia de un diagnostic corect, exact şi complet !

  • Alegeţi Centrele de Radiologie Dentară Digitală UNIDENT CENTER, pentru radiografii şi tomografii digitale, cu 80% mai puţine radiaţii şi claritate deosebită a imaginilor!

Te AScultăm

blank

Investigațiile nu necesită programare dar au prioritate cele telefonice

Centrul de radiologie dentară digitală GALAȚI

Centrul de radiologie dentară digitală TULCEA

Centrul de radiologie dentară digitală BUZĂU

Centrul de radiologie dentară digitală BRAȘOV