Organismul conţine şi emite radiaţii datorită descompunerii atomilor de potasiu. Omul are în componenţă aproximativ 30-40 mg potasiu, adica un nivel de radiaţie de 0,39 μSv. Dormitul în acelaşi pat cu persoana iubită înseamnă radiaţie, deoarece cu toţii avem material radioactiv în organism.
- Pământul, planeta noastră este radioactivă, prin izotopii de uraniu şi thorium pe care îi conţine. Astfel, suma radiaţiilor pe care le primim într-un an este egală cu 0,48 μSv.
- Zborul cu avionul este o sursă suplimentară de radiaţie datorită aparatelor de scanare
- Apa conţine radiaţii prin conţinutul de tritiu pe care îl are, absorbim aproximativ 50 μSv într-un an.
- Locuinţa reprezintă de asemenea o sursă de radiaţii. Daca locuiţi într-o clădire din piatră, cărămidă sau beton vă expuneţi unor radiaţii de 70 μSv. Nici mobilierul nu este lipsit de elemente radioactive.
- În urma fumatului unui pachet şi jumătate de țigări pe zi, în plămâni se depune plumb radioactiv, care generează o cantitate radiații de 40 μSv.
- Tehnologiile utilizate astăzi, monitorul tip CRT, atunci când este în functiune emite radiaţii ce pot atinge valorile de aproximativ 10 μSv/an. Undele Wi-Fi reprezintă alta sursă de radiaţii
- Hrana noastră cea de toate zilele este o sursă de radiații. Bananele nu sunt o excepţie. Doza de radiaţie emisă de o banana este de 0,1 μSv. Doza de radiaţii provenită din alimente într-un an este de aproximativ 300 – 400 μSv.
- Lemnul din care este procesată hârtia conţine material radioactiv, astfel că, dacă lecturezi 3 ore zi, timp de un an, doza de radiaţii este egală cu 1 μSv.
din aeroport, responsabile de iradierea cu o cantitate de 0,015 – 0,88 μSv, pe de o parte și apoi, fiecare minut de călătorie cu avionul vă expune corpul o la radiaţie cosmică de 0,04 μSv.
la lcare suntem supuşi zilnic. Smartphone-ul, indispensabil omului modern reprezintă de asemenea o sursă de radiaţii.