Suntem în era digitală și evoluția tehnologică ne facilitează accesul la tratamente dentare performante, fără riscuri, cu un grad de predictibilitate ridicat.
Medicii dentiști pot avea astăzi o imagine reală, clară, a zonei anatomice de investigat, datorită echipamentelor radiologice digitale – radiografii digitale și tomografii 3D / CBCT, având posibilitata stabilirii unui diagnostic precis. Mai mult de atât, medicii pot indica investigații radiologice în timpul sau după efectuarea tratamentelor dentare, pentru verificarea rezultatelor și asta fără a expune pacientul la doze mari de radiații.
Teama de radiații și efectele lor asupra sănătății umane a constituit și constituie încă un subiect tabu, în condițiile în care atât mediul natural cât și dezvoltarea tehnologică sunt factori care ne expun zilnic la radiații.
Mediul în care trăim, elementele naturale esențiale vieții – aerul, apa, alimentele, propriul organism, dormitul cu persoana iubită, zborul ncu avionul, clădirile și toate invențiile tehnologice necesare vieții moderne, ne expun la un nivel zilnic de radiații.
Doza anuala de risc care poate duce la apariția cancerului este de 100.000 μSv, doza anuală care poate induce o stare de greaţă sau vomă este de 2.000.000 μSv, iar doza letală este de 10.000.000 μSv.
În medicina dentară se utilizează cel mai frecvent radiografia retroalveolară, pentru efectuarea căreia se generează o cantitate de radiații de 1-2 μSv și radiografia panoramică digitală, pentru realizarea căreia se generează o cantitate de 6-7 μSv. Puteți vedea acum că aceste doze sunt foarte reduse și nu constituie un pericol pentru sănătate, însă beneficiul adus sănătății dumneavoastră este major.
Dr. Petronela Luca
Doctor in Stiinte Medicale
Manager General Clinica Unident